KASAM
KASAM – Känsla av sammanhang, är ett skattningsformulär. Metoden mäter känsla av sammanhang, det vill säga i vilken utsträckning man har en känsla av tillit till sin egen förmåga att möta motgångar, vilket kan kopplas till upplevt välbefinnande och hälsa.
KASAM mäter känsla av sammanhang utifrån tre delskalor:
-
Begriplighet – förståelsen för omvärlden som strukturerad och ordnad.
-
Hanterbarhet – upplevelsen av att ha resurser för att hantera olika händelser.
-
Meningsfullhet – känslan av engagemang och motivation för olika händelser.
KBT
KBT – Kognitiv beteendeterapi, är ett samlingsnamn för psykoterapier där man tränar på att använda sig av nya beteenden och tankemönster för att minska psykologiska problem.
Att ersätta de tankar, känslor och beteenden som man antar skapar psykologiska problem med mer funktionella mönster, och därmed minska symtom samt förebygga att de återkommer.
HITTA RÄTT
HITTA RÄTT, är ett material som främst vänder sig till barn och unga som kommit ensam till Sverige. Materialet innefattar allt den unge behöver ha kunskap om för ett självständigt liv, från att ha kunskap till vart man vänder sig vid nödsituationer till hur man exempelvis tar kontakt med skola, sjukvård, arbetsförmedlingen, etc.
BBIC/GENOMFÖRANDEPLAN
BBIC – Barns behov i centrum, är en modell som används vid handläggning, genomförande och uppföljning av insats inom den sociala barn- och ungdomsvården. BBIC syftar till att stärka barnets delaktighet och inflytande, förbättra samarbete och skapa struktur och systematik i arbetet så att handläggning och insats lättare kan följas upp.
Arbetet med BBIC ska: utgå från barnets rättigheter, låta barnets bästa vara avgörande och sträva efter likvärdiga möjligheter för varje barn.
ART
ART – Aggression Replacement Training, är ett manualbaserat preventionsprogram för ungdomar som beter sig aggressivt. Metoden syftar till att minska aggressivitet, öka sociala färdigheter och främja den moraliska utvecklingen hos ungdomar. På längre sikt är syftet att förhindra att de återfaller i normbrytande beteende.
ACT
ACT – Acceptance and Commitment Therapy, är en utveckling av Kognitiv Beteende Terapi. ACT är en beteendeterapeutisk modell för psykologi som syftar till att hjälpa människor hitta ett förhållningssätt till tankar och känslor för att kunna skapa ett rikt och värdefullt liv. Målet är inte bara minskning av problem utan att leva ett rikt, värdefullt och meningsfullt liv.
MI
MI – Motiverande samtal, är en samtalsmetod som används i rådgivning och behandling för att underlätta förändringsprocesser. Syftet med MI är att främja motivation och beteendeförändring
MILJÖTERAPI
MILJÖTERAPI, är en metod/insats som syftar sig till att tillhandahålla en stabil och social miljö som ger klienterna möjlighet till social inlärning och positiv utveckling.
TERMA
TERMA – Terapeutiskt möte med aggression, är en metod för att förebygga och bemöta hot- och våldssituationer. Syftet är att skapa en miljö som fungerar på bästa möjliga sätt, både för klienten och för personal.
CPU
CPU – Cannabisprogram för ungdomar, är en behandlingsmetod som har utvecklats från haschavvänjningsprogrammet (HAP). Det är en behandling för ungdomar med cannabisanvändning samt deras familjer. Syftet med CPU är att ungdomar ska få stöd i att sluta med cannabisanvändning och få stöd till fortsatt drogfrihet, genom att ge kunskaper om de negativa effekterna av cannabis, öka skyddsfaktorer och minska riskfaktorer.
LÅFAFFEKTIVT BEMÖTANDE
LÅGAFFEKTIVTBEMÖTANDE, är en metod för att hantera problemskapande beteenden. Det handlar om att människor som har ett problemskapande beteende ofta har svårt att reglera sin egen affekt.
EFS
EFS – Ett självständigt liv, är en socialpedagogisk metodik för personer med allvarliga psykiatriska tillstånd, med eller utan missbruk, och därmed har psykiska funktionsnedsättningar. Syftet med insatsen är att ge personen ökade möjligheter till ett självständigt liv.
PATRIARK
PATRIARK, är en metod som bestå av vägledning för bedömning och hantering av risk för hedersrelaterat våld.
FREDA
FREDA, är standardiserade bedömningsmetoder som används i arbetet mot våld i nära relationer. Syftet med FREDA är att ge verksamheter stöd i att identifiera och bedöma behov av skydd och stöd i arbetet med personer som utsatts för våld i nära relationer.
SARA
SARA, är en guide som används för att bedöma risken för upprepat partnervåld. Med partnervåld avses här varje form av fysisk skada och försök till eller hot om sådan skada, som tillfogats av en man eller kvinna med vilken offret har eller har haft en intim, sexuell relation. Syftet är att göra en bedömning kring risk för upprepat partnervåld. .
KSL - Kriminalitet som livsstil
KSL är ett program som fokuserar på ungdomar som löper risk att utveckla eller har
utvecklat ett kriminellt beteende. Syftet är att förebygga kriminalitet och minska återfall
i brott. Utgångspunkten är att kriminalitet drivs av tankemönster som på olika sätt
rättfärdigar och vidmakthåller kriminella handlingar. För att förebygga och bryta
kriminalitet försöker man därför med insatsen identifiera och förändra dessa
tankemönster. Man försöker även hjälpa ungdomen att etablera goda vuxenkontakter
och hitta meningsfulla fritidsaktiviteter.